Graskaas in aantocht!

Graskaas in aantocht!

Met de komst van de lente is ook de graskaas in aantocht. Ieder jaar kijken vele consumenten hier weer naar uit! Maar waarom? Wat is graskaas en wat maakt deze kaas bijzonder?

Bij de meeste boeren in Nederland lopen de koeien in het zomerseizoen buiten in de wei en grazen ze voornamelijk gras. In het winterseizoen is er geen voldoende vers gras meer beschikbaar en gaan de koeien op stal. De weide wordt daarnaast door regenval zo zacht dat het al snel in een modderpoel verandert.

In het voorjaar gaan de koeien weer de wei in en kunnen ze weer vers gras grazen. Soms zijn de koeien zo enthousiast dat ze in het rond springen (#koeiendans)! De kazen die vroeg in het graasseizoen gemaakt worden noemen we graskaas. Deze kazen zijn in vergelijking met de winterkazen wat romiger en voller van smaak. Dat komt omdat vers gras andere vetzuren bevat. Ook kan de kaas wat geler zijn door het bètacaroteen uit het gras. Graskaas wordt vaak jong gerijpt, zo’n 4 weken. De eerste graskazen zijn daarom in mei ongeveer beschikbaar.

De start van het graasseizoen hangt volledig af van het weer en de keuze van de veehouder. Is het een nat voorjaar, dan zullen de koeien nog even moeten wachten. Is het al vroeg droog en zonnig, dan gaan de eerste koeien soms al begin maart naar buiten. Voor veehouders en kaasmakers van De Producent betekent dit dat we de graskaas van sommige veehouders al vanaf week 19 kunnen leveren, bestemd voor week 20 in de winkel. Voor kaas van veehouders/kaasmakers die dit jaar later zijn gaan weiden mag de kaas dus ook later graskaas genoemd worden. Uiteraard informeren wij onze klanten graag wanneer hun kaas graskaas genoemd mag worden.

Foto: José Donatz